Sutton Vane Associates was named Lighting Design Practice of the Year at the Lux Awards. The practice also won the retrofit category for its relighting of the Jewel House at the Tower of London while the Olympic Park in London and Titanic Belfast were highly commended in the Urban Lighting and Architectural Lighting Project categories respectively. 
The practice received the award for Lighting Design Practice of the Year ‘for the “sheer quality” of its output over the period from the Olympic Park landscaping and public realm – which was both “sympathetic and iconic” – to the “flawless” treatment of the Crown Jewels’, judges said.
 
Mark Sutton Vane has led the team at Sutton Vane Associates through a momentous series of projects and commissions, over the past year. Among many projects he is currently lighting the Victoria and Albert Museum’s new Europe 1600-1800 Galleries, the largest gallery refurbishment in the V&A’s 20-year transformation and Magna Carta ready for its 800th birthday in 2015. 
 
 

Jewel House, Tower of London Jewel House
 
The relighting of the Jewel House helps show it as it has never been seen before. It markedly improves the visitor’s visual experience and generates spectacular, multi-coloured reflections and sparkle. The scheme followed the sustainable option of upgrading the existing fibre optic systems and lanterns to improve their light output and efficiency and makes extensive use of low energy sources. 
 
 

London 2012 Olympic Park: ODA Lighting Strategy
 
The lighting had to encompass the Games, Transformation (2012-14) and Legacy phases. The strategy therefore had to balance priorities at each stage with higher levels of lighting during the Games and lower levels in the Transformation and Legacy Phases to save energy and protect biodiversity. It included the use of renewable energy sources, removing and recycling some lighting, and carefully restricting the use and location of lighting. Sutton Vane Associates also designed the iconic Memory Mast for the Olympic concourse. 
 
 

Titanic Belfast, Northern Ireland
 
Sutton Vane Associates broke with convention to light Titanic Belfast with deliberately low light levels and the use of colour temperature as part of the narrative to help create a visitor experience that begins even before entry. The museum had an immovable deadline to open, the 100th anniversary of the launch of the Titanic. The remit involved public spaces within and around the museum. The lighting creates atmosphere; reflects and supports the narrative of the Titanic story and helps develop a sense of identity for the building and its surrounding spaces. The scheme is energy-efficient, sustainable and easy to maintain.